DIUMENGE 27 DE NOVEMBRE SABREM SI LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT REP PER LA UNESCO LA DECLARACIÓ DE PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT
Portem ja uns dies que al carrer és tema de conversació obligatòria, encara que siga breument i de pas. Als més majors, que sempre els costa més d'entendre les coses modernes de la vida que diuen ells, els ho has d'explicar detingudament tot això de la UNESCO i de les declaracions patrimonials. Ah! I, en el nostre cas, dir-los on es troba Bali i què és.
És ben palpable que la possible declaració que segurament tindrà lloc demà diumenge -sinó avui mateix-, es troba en boca de xiquets i grans, de vells i joves. I això és molt comprensible en un poble com el nostre i la idiosincràsia festera i mariana que ens caracteritza, demostrada ferventment en la manera d'abocar-nos cada any conforme ens aboquem per organitzar i dur a terme les demostracions festives del 7 i 8 de setembre en honor a la Mare de Déu de la Salut, patrona d'Algemesí. La devoció i fidelitat a aquesta bella imatge de Santa Maria és quelcom més heretat dels nostres avantpassats, d'ací l'èmfasi i entusiasme que li posem al celebrar la seua festivitat.
|
Un 8 de setembre a Algemesí |
Tot i que als informes o dossiers que han estat aportats per a l'anàlisi per part dels membres de la UNESCO sobre la Festa Major d'Algemesí -que es poden consultar a diferents webs-, aquesta resta limitada als actes dels dies 7 i 8 de setembre, no devem oblidar ni permetre obviar que la FESTA A LA MARE DE DÉU DE LA SALUT s'inicia el 29 d'agost de cada any amb el començament de la Novena que te lloc a la Capella de la Troballa, punt d'origen històric i embrió de tota la Festa.
Des d'aqueix dia fins el començament de la Processó de les Promeses el 7 de setembre hi ha un seguici d'actes que també hi deuen ser considerats com part integrant de la Festa contemplada com un tot ja que, de no ser perquè s'esdevenen al voltant de i per la Mare de Déu de la Salut, no hi tindrien sentit ni cabuda: el referit Novenari, el concert de la Banda Municipal, la commemoració de la Nit del Retorn i el volteig de campanes, les vint-i-una salves d'honor, la cercavila de dolçainers i tabaleters, la representació dels Misteris i Martiris a la placeta de la Capella, la Plega, la veneració de la imatge que té lloc a la Capella de la Comunió, amb la sempre interminable filera de fidels disposats respectuosa i afectadament a tocar-la i a besar-la; el seu trasllat fins l'Altar Major de la Basílica de Sant Jaume amb el multitudinari Cant de Vespres, les Lloances i, per al cas que ens pertoca, la DANSADA A LA MARE DE DÉU DE LA SALUT del 5 de setembre, que venim organitzant i duent a terme, ni més ni menys, des de l'any 1988 amb l'immillorable afegitó que, des del 2006, es venen ballant les danses del nostre poble per part de centenars d'algemesinencs, recuperades en aquell mateix any per la nostra associació.
|
Els Gegants de Berca, els reis de les danses, interpreten la seua dansa davant la Capella de la Troballa,
abans que s'inicie la dansada, cada 5 de setembre.
Foto: Jero Sanchis |
Amb tot i amb això, a BERCA GRUP DE DANSES D'ALGEMESÍ també ens arribarà un afalagador esguit -encara que minso i humil- per la part que ens pertocarà amb l'anhelada -per esperada- declaració de PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT de la Festa Major del nostre poble, ja que gràcies a l'Ajuntament, als festers del barri de la Capella i, finalment, al Patronat de la Festa de la Mare de Déu de la Salut, des del 2007 en que s'incorporaren a la Processoneta del Matí després de 40 anys d'absència, els Gegants de Berca, Jaume I i Violant d'Hongria, ja formaran part d'aquesta desitjada declaració internacional per al poble d'Algemesí.
Què Santa Maria, sota la advocació algemesinenca de la Salut, intercedesca per a l'aconseguiment d'aqueixa declaració, si ha de ser per al nostre bé i el de la seua Festa! Visca la Mare de Déu de la Salut!
|
La Mare de Déu de la Salut, centre d'atenció de la Festa
Foto: Jero Sanchis |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada