BERCA, grup de danses fundat a Algemesí el 1981 a iniciativa de Pepe Castell "el Pero", junt a Laura Castell "l'Oliera" i Yolanda Pellicer "la Tirana", arran la seua segregació del grup Pardines del qual provenien i que havia estat creat l'any anterior. Aquest grup Pardines havia sorgit al recer de l'actual ball del les "llauradores" o ball del Bolero, tal com era anomenat, que fou incorporat a les processons de la Mare de Déu de la Salut el 1934, els balladors del qual eren els únics testimonis supervivents de l'antic "quadre de ball" existent a Algemesí almenys des de les acaballes del segle XIX. Arran la creació del nou grup, Berca, s'hi anaren afegint immediatament d'altres algemesinencs aficionats i interessats en cants, balls, danses i indumentària, tradicions folklòriques valencianes en general, però, no locals. És per això que, des del 2003 ençà, Berca ha mamprès la laboriosa i costosa tasca d'investigació i recuperació o restauració d'elements folklòrics locals diferents d'aquells altres que hi tenen manifestació a Algemesí els 7 i 8 de setembre dintre les processons de la Festa a la Mare de Déu de la Salut (recentment declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO), sent així com es retrauen els Cabuts amb dues danses, els Gegants Jaume I i Violant d'Hongria i la seua dansa -reincorporats a la Festa Major el 2007-, la Ronda de Nadales i, especialment, les danses o ball de carrer tradicional d'Algemesí, la dansada de les quals en la darrera edició de 2013 va comptar amb més de 400 participants. Organitza i du a terme la Mascarada de Carnestoltes, juntament amb l'Escola Municipal de Tabalet i Dolçaina d'Algemesí i la novella agrupació de batucada Trabukatu. A més de tot això, ha restaurat i difós l'antic Bolero Vell, origen dels esquarterats boleros processionals actuals; la Jota "la Cebera" i les Valencianes, recollides aquestes per Laura Castell de "el Campanero", recordat Mestre de Ball de renom. Berca és una associació legalment constituïda, sent una entitat lliure i sense ànim de lucre, oberta a tota persona interessada de participar de les seues finalitats. Des de l'any 1990 és Mestre o Director de Berca Grup de Danses d'Algemesí, Vicent J. Vidal Esteve "el Menescal", qui és membre de l'agrupació des del 1985.

BERCA, partida del terme de la primitiva Universitat i actual Ciutat d'Algemesí, antigament anomenada de Massaseli, i indret on el 1247 tingué lloc la Troballa de la Mare de Déu de la Salut, al tronc buit d'una morera per part d'un llaurador que eixia a conrear les terres.

BERCA, camí que ressegueix apegat vora la Rambla d'Algemesí, riu Sec o riu Magre, a la partida del seu nom i que s'inicia al pont d'Alzira al Camí Reial.

BERCA, carrer, dels antics de la Vila, que s'inicia a la Placeta del Carbó, remata a la Capella de la Troballa i antigament s'adreçava a la referida partida de qui pren el nom. És tot ell escenari de la Processoneta del Matí de la Festa de la Mare de Déu de la Salut, altres temps també dita Mare de Déu de Berca. Al carrer, a més, hi està el Pou de Berca o de la Marededéu, al lloc on s'hi trobaren les arrels de la morera. D'ací també que siga conegut com carrer del Pou.

BERCA, mot algemesinenc procedent de l'àrab birka, amb el significament de safareig, bassa o dipòsit d'aigua. Denominació donada a aquest indret del terme, avui en part inclòs al nucli urbà, per la probable existència d'aquestes construccions contenidores de l'aigua, vital per al reg, el bestiar o el servei de les llars.

D'ací, doncs, la imatge aquosa i d'ambient humit escollida per a il·lustrar aquest bloc nostrat: les gotes d'aigua, en rememoració del primitiu origen del mot BERCA a Algemesí.

ENGLISH VERSION

BERCA, dance group established in Algemesí (València, Spain) at 1981, on the initiative of Pepe Castell, "el Pero", with his wife Laura Castell ,"l'Oliera", and Yolanda Pellicer, "la Tirana", following their separation from Pardines group that had been created the previous year 1980. That Pardines group had emerged sheltered from the current dance called "les Llauradores"- exactly a Bolero dancing as it was known-, which was incorporated in the procession of the Mare de Déu de la Salut in 1934, whose dancers were the only surviving witnesses of the ancient existing "group" in Algemesí at least since the late nineteenth century. Following the creation of the new group, Berca, was immediately added algemesinenses others interested in singing, dancing and clothing about Valencian folk traditions in general, but without a strong emphasis on local folk manifestacions. That is why, since 2003 until now, Berca undertaken the research and recovery or restoration of local folk elements different from those that have demonstration in Algemesí every September 7th & 8th in the processions of the Festa a la Mare de Déu de la Salut (Feast of Our Lady of Health, declared Intangible Heritage of Humanity by UNESCO in 2011), as well as Cabuts / Cabezudos with their two dances, the Giants Jaume I and Violant I of Hungary (first king and queen of Kingdom of Valencia) and their dance -reinstated in the Festa in 2007-; Carols Round every December 26th and, especially, the traditional “les Danses” or street dance of Algemesí, which the last edition in 2013 featured more than 400 participants. Organizes and conducts Masquerade Carnival, together with the Municipal School of Tabalet and Dolçaina of Algemesí and the grouping of Trabukatu, with its batucada. Besides all this, has been restored and extended the ancient Bolero Vell, source or origin of the current and dismembered processional boleros that are currently danced in the Festa a la Mare de Déu de la Salut; also, the Jota "la Cebera" and the Valencianes. Berca is a legally constituted association, being a free entity and nonprofit, open to anyone interested in participating in its aims. Since 1990, is Director or Mestre of Berca Grup de Danses d’Algemesí the member Vicent J. Vidal Esteve, "el Menescal", a member of the group since 1985.

BERCA, rural area of the municipality of the ancient University and current City of Algemesí, formerly also called as Massaseli, and where in 1247 was discovered the sculpture of the Mare de Déu de la Salut into the hollow trunk of a mulberry tree by a farmer, right in the place where is the Hermitage of Find, as is called that chapel.

BERCA, stuck walking path along the Rambla of Algemesí, Seco river or river Magro, heading to his named rural area and that starts at the Alzira bridge at the Ancient Royal Road of Valencia.

BERCA, old street of the town, which starts in the little Plaça del Carbó and ending in the Hermitage where the Mare de Déu de la Salut was found. Formerly, this street was heading to the rural area refered. It's all scene of the Processoneta del Matí of September 8th in the Festa a la Mare de Déu de la Salut, in other time also called as Mare de Déu de Berca. On the street, there's the Well of Berca or the Well of the Virgin, in the place where the roots of mulberry were found. Hence it’s also popularly known as Well's Street.

BERCA, from the Arabic word Birkin, that means laundry, raft or water tank. Name given to the place of the rural area referred, now partly included in the urban core, because of the probable existence of those wrapper construction of water, vital for irrigation, livestock or serving households.

Therefore, the aqueous image and humid environment chosen to illustrate our blog: raindrops, in remembrance of the origin of the primitive word BERCA in Algemesí.

8 de juny del 2015

Salvador Mercado, Alimara, Berca i Algemesí




“A ALGEMESÍ VAIG JO”
Salvador Mercado i Algemesí
Alimara 40 Anys

Era el 9 d’octubre de 1979, temps d’intenses vivències, durant l’acte que s’anomenà Vetlada Homenatge als Pobles del País Valencià i que, organitzat per la Diputació Provincial, tingué lloc al Teatre Principal de València i al que també concorregué la nostra Muixeranga, quan tan bon punt conclogué l’actuació d’ALIMARA, uns joves i il·lusionats Josep Castell i Diego Ramón s’adreçaren a un també jove i emprenedor Salvador Mercado per tal de sol·licitar ajuda d’algun membre d’Alimara per a l’ensinistrament d’un grup de danses de novella i immediata creació a Algemesí: el grup PARDINES.

A tan sol·lícit requeriment, Salvador Mercado, aleshores ja director del grup ALIMARA i coneixedor de la riquesa tradicional d’Algemesí vessada en la Festa a la seua marededéu, els respongué: “A Algemesí vaig jo”. Allò fou una sorprenent resposta, impulsiva, ferma i ràpida, decidídament abans que d’altre se li apropiara de la comanda. I, així, de manera tan taxativa, Salvador Mercado i, per tant, ALIMARA, començava per plantar la llavor que el temps i el creixent vincle acabarien per generar arrels de fort lligam amb el poble d’Algemesí.
  
Salvador Mercado Machí, director d'Alimara
(Foto: Internet)
Cartell commemoratiu dels quaranta
anys d'Alimara.
























Un lligam que es perllongaria en el temps. Una vinculació progressiva i que encara perdura, mantinguda de manera abstracta amb el poble i la seua identitat cultural més tradicional i, de forma més tangible, humanal, amb tots aquells algemesinencs apassionats de les tradicions valencianes que, d’una o d’altra manera i de forma més o menys intensa, es relacionaren o es relacionen encara actual i fortament amb Salvador Mercado i amb ALIMARA a través del ball i la dansa: el matrimoni Josep Castell i Laura Castell, Fernando García, Vicent Monzó i la seua esposa Cèlia, Diego Ramón, Elena Llopis, Joan F. Teruel, Yolanda Pellicer, Nando Teruel, Vicent Vidal, Josep Lluís Sanchis... PARDINES, BERCA... i possible i segurament molts d’altres més.

És però, després del seu pas per PARDINES que, amb la formació de BERCA Grup de Danses d’Algemesí, Salvador Mercado s’ancora més fortament al nostre poble. Les relacions van expandint-se i els lligams creats enfortint-se. Va deixant de ser aquell mestre que de tant en tant ve de València a ensinistrar-nos en el ball, per convertir-se en amic. Mestre i amic amb qui compartir vivències i experiències, mantenir converses i debatre opinions per acabar sent, no podia ser d’altra manera, un més d’entre nosaltres, present tant als esdeveniments més personals i de grup com als actes locals i festius.


Salvador i Yolanda, a la Processoneta del Matí en la
Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí
(Fotos: Las Provincias i Paco Tortosa)
Un tant bastant abans, l’any 1975, a València s’havia gestat ALIMARA: una agrupació de gent de progrés, entusiasta i molt actual al seu temps, que va sorgir amb força per trencar els obsolets i rancis estereotips que fins aleshores s’havien establert oficialment a la cultura popular valenciana. I es dona fe que ho aconseguiren, i amb escreix, ara, quan mirem cap enrere els seus 40 anys de trajectòria.

Per això, i per moltes d’altres raons, ALIMARA ha esdevingut digna i mereixedora de ser anomenada la pionera de les agrupacions de música, cant, balls i danses de la cultura tradicional valenciana; un referent imprescindible també en l’àmbit de la indumentària, la tan maltractada vestimenta, a la qual, contra tot pronòstic inicial, ha vingut a rescatar, salvaguardar i dignificar de manera fins extrems insospitables.


Alimara Grup de Danses de València en l'última edició de la
Ronda a la Mare de Déu dels Desemparats el passat mes de maig.
Iniciat per ALIMARA un ferm traçat, marcant el caminal a seguir, sembrada la llavor per preparar un planter, molts són els qui després han agafat el mateix camí resseguint les passes, molts els qui s’han deixat germinar en la bona terra assaonada d’ALIMARA, que ha esdevingut model i espill en el qual mirar-se quan es pretén de fer ben fetes les coses.

La formació d’ALIMARA estigué a càrrec d’estudiants del Seminari d’Art Popular de la Càtedra d’Història de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de València, engrescats pel professor Felip Garín, i actualment està inclosa dintre la Societat Coral EL MICALET de València.

Des del primer moment de l’existència d’ALIMARA, fou i és director Salvador Mercado. Parlar de Salvador és parlar d’ALIMARA. O viceversa, un binomi inseparable. Salvador li ha dedicat tota la seua vida i li ha dedicat fins i tot la pròpia família: la seua esposa Marita i la seua filla Àngela, a les qui va saber arrossegar amb ell per estimar ALIMARA i esdevindre tots quatre a l’ensems un mateix cos i una mateixa ànima.

La tasca d’ALIMARA, amb Salvador Mercado al seu capdavant, tal com ells mateix ens expliquen: s'ha centrat en la investigació, restauració i difusió del folklore del Paìs Valencià (mùsica, balls, danses, cançons i indumentària) des d'una perspectiva científica que, tot cercant la major autenticitat, no desvirtue ni manipule les manifestacions de la cultura popular de les nostres comarques.

Un dels camps als que ALIMARA ha dedicat major atenció i esforços ha estat la recuperació, dignificació i difusió del ball de carrer valencià, el ball nacional per antonomàsia: les danses, la dansà, el ball pla. És d’ací com el 1976 ALIMARA instaura a València la Dansà a la Mare de Déu dels Desemparats amb la interpretació d’unes Danses de la Ciutat i Horta de València recreades després d’anys de recerca, investigació i restauració i que són les que actualment venen ballant-se cada segon dissabte de maig.

Alimara, en les Danses a la Mare de Déu dels Desemparats

Salvador esdevé un algemesinenc més en les Danses a la Mare de Déu
de la Salut, junt Alimara, única agrupació oficialment convidada.
(Foto: Berca)

Als treballs i esforços de Salvador Mercado i d’ALIMARA atenen també les formacions de la Federació NOVELLA de Cultura Tradicional Valenciana; de l’Associació ALDUCAR d’Indumentària Tradicional Valenciana; de l’associació AMICS DEL BALL DE TORRENT i de l’associació LA DANSÀ. Tot això entre un no parar durant 40 anys, amb multitud d’exposicions, mostres, cursos i cicles formatius, conferències, publicacions vàries, llibres, enregistraments musicals, actuacions, espectacles i participacions en actes protocolaris oficials o institucionals, sense deixar mai de banda ni aturar els treballs d’investigació i recuperació, sempre recuperació després de la investigació i estudi per a un millor enteniment i major dignificació de la cultura popular valenciana, abastant tots els àmbits possibles i a qualsevol de les nostres comarques: festes, costums, cants, balls, danses i la preuada indumentària tradicional.



Berca i els seus components des de temps han vingut participant
a diferents activitats d'Alimara
De tot, però, allò més destacable, ha sigut i és el suport donat, l’ajuda vessada i mostrada per Salvador Mercado a tot aquell que se li aprope amb sol·lícites intencions. Mai tindrà una negació per resposta i sempre s’oferirà per ajudar-te. Sempre. És la part més valorada en el nostre mestre. Mestre de professió i per devoció. Si de professió ha complit amb la tasca, per devoció li ha fet honor superant-se, com proven les seues pròpies paraules dites a una recent entrevista: “Jo he volgut ensenyar. El que he aprés o descobert, ho he tingut sempre que compartir amb tots”. Aquesta és la personalitat de Salvador i, per extensió, el caràcter d’ALIMARA que ell representa: ensenyar, compartir.

De la mà dels seus components, de grat i consentidament, BERCA Grup de Danses, tot i les pròpies peculiaritats que el fan ser una entitat individual, assenyada i autònoma, esdevé un fillol de Salvador Mercado, un ramal d’ALIMARA a la Ribera, a Algemesí, on tots dos, Salvador i ALIMARA, trobaran per sempre casa i amics.


Raons, doncs, no ens en faltaven per convidar ALIMARA a vindre a Algemesí el 12 de juny, festa patronal, amb la preestrena de El Somni, el seu darrer espectacle muntat amb motiu del 40 aniversari d’aquesta agrupació senyera.  De temps, amb ells ja veniem compartint activitats diverses i no és la primera vegada que els portem per mostrar el seu excel·lent quefer a la plaça del poble. Ara, però, els fem vindre a casa nostra, que també és la d’ells, per celebrar tots junts tan fructífers quaranta anys de bon treball realitzat i compartit amb nosaltres. 

No es pretenia d’adular res ni ningú, que això no cal quan entre amics hi ha franquesa, sinó que hem tractat de deixar palés i per escrit el pensament, el sentiment, la satisfacció que ens acompanya des que per Salvador es pronunciara aquell “A Algemesí vaig jo”. El que esperem, Salvador, ALIMARA, és que d’Algemesí ja no te'n vages. Feliços 40 anys!

BERCA Grup de Danses d’Algemesí
Vicent Vidal, director





Alimara realitzarà la presentació oficial del novell espectacle EL SOMNI el dissabte següent, 20 de juny, a les 19.30 hores al Palau de la Música de València. Acte benèfic a favor de la Fundació Le Cadó contra el càncer de mama.