ARTICLE REMÉS A LA PREMSA
A punt de perdre's, el ball de carrer tradicional d'Algemesí ha estat recentment recuperat per l'associació BERCA GRUP DE DANSES D'ALGEMESÍ. Molt sortosament, s'ha arribat encara a temps per retraure'l de l'oblit que patia i descartar la seua lamentable pèrdua definitiva que, en d'altre cas, haguera ocorregut amb certesa donada l'avançada edat dels informadors i l'escassa pervivència d'aquells que podien encara recordar-les. Tota informació recollida sobre les danses –tal i com aquest ball era anomenat- ens ha estat transmesa per persones grans, totes elles algemesinenques d'arrel i soca, majoritàriament respectables dones que superen els vuitanta-cinc anys d'edat, les quals, per alguna o altra vinculació, visqueren les festes de carrer d'antany, coneixent directament i inclús ballant aquestes danses que ara presentem de bell nou al poble.
Concretament es ballaren per última vegada un dissabte 24 de juny, com enguany, però de l'any 1950, al carrer de Sant Joan Baptista on, fins aleshores, havia estat un element festiu necessari en la celebració al popular sant que obre les portes de l'estiu. Pepica Girbés Botella, veïna "de les de tota la vida" de l'antic carrer de l'Horta, és filla de Pepica "la de les calceteres" i qui ens ha aportat el valuós testimoniatge del que foren les danses que ballava sa mare i d'altres veïns del carrer, amb el tio Tenca a la dolçaina i Batiste "el parrandero" al tabalet. A aquest carrer les danses es ballaven al capvespre, iniciant-se als peus del desaparegut portal de Sant Joan i ballant-se fins la Capella de la Troballa, des d'on, després d'un breu descans es tornaven a dansar, però, en sentit contrari.
De la seua anàlisi coreogràfica pot observar-se que són d'origen eminentment popular i que així s'han conservat. Per a la realització de tot el ball s'empra el ball pla o dansa plana. Coneguda en d'altres indrets com dansa antiga, és un rítmic moviment que conforma la base popular de tots els balls de carrer i plaça d'arreu les comarques valencianes. Les diferents parts que integren les danses d'Algemesí són:
- el passacarrer, desfilada encapçalada per dolçainer i tabaleter i seguida pels dansadors -veritable grup de dansa-, animant i convocant el veïnat a participar-hi bé com ballador, bé com espectador, element també necesari.
- l'eixida, ritual amb el qual els "començadors" inicien el ball de manera distingida i cerimoniosa, mentre s'interpreta una de les melodies recuperades.
- la part central i fonamental, és a dir, la dansa pròpiament dita, resultat de ballar contínuament les quatre diferències que s'han aconseguit retrobar, una darrere l'altra i durant tot el trajecte, mentre el dolçainer va fent sonar la corresponent melodia, de les tres que hem pogut recuperar.
- la part final, que hem vingut a anomenar fandanguet o ball trencat tal i com es coneix a d'altres poblacions riberenques: un accelerament de la melodia que específicament s'interpreta per a l'acabament de l'acte.
Les danses és el ball del poble, és l'antic ball d'Algemesí i Berca Grup de Danses fa una aposta de futur per la seua plena recuperació com un element d'identificació col·lectiva del nostre poble, endemés dels possibles existents, en el qual tothom, però, pot participar. Per això la realització, dins el passat II Aplec de Cultura d'Arrel Tradicional, d'un Curs d'Aprenentatge que comptà amb l'exitosa concurrència de noranta assistents, els quals formen ja part real d'aquest projecte de represa de les danses d'Algemesí.
Amb aquesta ballada al carrer de Sant Joan es pretén de prosseguir amb il·lusió allò que, en aquest mateix lloc i dia, s'interrompé ara fa just cinquanta-sis anys: les danses.